Crosstrainer Köpguide

Klicka här för att se och välja bland alla våra crosstrainer.

 

TOPP 3

 •  
  Xterra Fitness
  Crosstrainer FS3.9E
  Bra prisvärd modell med 46 cm steglängd. Bäst i Te...
   
  15 990 kr
  12 990 kr
 •  
  Masterfit
  Crosstrainer TP500
  Stabil och pålitlig maskin, där du får mycket för ...
   
  9 990 kr
  6 999 kr
 •  
  Sole Fitness
  Crosstrainer E35
  Mycket solid crosstrainer, 50 cm steglängd - Bäst ...
   
  24 990 kr
  22 990 kr
 •  
  Abilica Premium
  Crosstrainer Premium FC BT
  Abilica Premium FC BT är en kraftig crosstrainer m...
   
  18 999 kr
  14 999 kr

Tips och råd vid köp av en crosstrainer


Om du letar efter ett träningsredskap för mjuk och skonsam men ändå effektiv träning för hela kroppen kanske en crosstrainer kan vara något för dig. Med en crosstrainer får du en följsam elliptisk rörelse som påminner om promenader och skidåkning. Effekten blir konditionsträning och styrketräning för både ben och överkropp på ett skonsamt vis. Eftersom träningen involverar hela kroppen kan du på kort tid förbränna många kalorier och samtidigt bygga muskler. Det elliptiska rörelsemönstret gör att du kontrollerar farten själv på ett enkelt vis. Crosstrainers passar därför en bred målgrupp.

 

Dubbel effekt med en crosstrainer

Nästan alla crosstrainers har handtag som rör sig parallellt med pedalerna för att involvera armar och resten av överkroppen i träningspasset. Denna funktion är perfekt för dig som vill få ut maximalt av ditt träningspass både vad gäller konditionsträning och styrketräning.

Framdriven eller bakdriven crosstrainer?


Det finns två typer av drivning:

Framdriven crosstrainer  (med svänghjul på framsidan)

Rörelsen på den framdrivna crosstrainern är mera plan. Denna sorts träning orsakar ytterst lite belastning på knäna. Man kan i viss mån jämföra den med längdskidåkning.


Bakdriven crosstrainer  (med svänghjul bak)

Våra bakdrivna crosstrainer med steglängden på ca. 30-40 cm rör sig elliptiskt eller "ovalt". Den är en praktisk, kompakt crosstrainer och perfekt för dig som inte vill träna så intensivt varje dag. Rörelserna i våra större crosstrainer med mycket stor steglängd på 45 cm och mer genererar långa och intensiva rörelser liknande de i stavgång. Denna typ av träning är mera krävande.

Steglängden på en crosstrainer

På våra mindre och billigare modeller brukar steglängden ligga på 30-35 cm och 40-50 cm på de större maskiner. Välj steglängd efter kroppslängd - om du är över 170 cm bör du välja en crosstrainer med en steglängd på 40-50 cm för optimal komfort.
 

För vem?

De mjuka och följsamma rörelserna från ett träningspass på en crosstrainer innebär att belastningen på senor och leder blir skonsam, vilket gör att en crosstrainer passar alla oavsett ålder och form. Personer över 50 årsåldern, överviktiga eller personer som inte motionerat på länge bör alltid konsultera sin läkare innan de börjar motionera.
 

Garanti

Det är viktigt att du får en bra garanti med på köpet av din crosstrainer. Det är skönt att slippa oroa sig för att något ska gå sönder och innebära dyra reparationer när du investerat mycket pengar. Med en bra garanti vet du för vad du kan få hjälp och under hur lång tid. I köpvillkoren hittar du all information du behöver om garantier för att kunna göra rätt köp, tryggt.
 

Ramen

En viktig detalj på en crosstrainer är ramen. Eftersom belastningen på maskinen blir ganska stor i samband med ett träningspass är det viktigt att ramen är rejäl och hållbar. Många av våra crosstrainers har 2 års garanti.

Crosstrainer motståndsreglering / Bromssystem


Det finns två typer av motståndsreglering;
(1) manuell (genom att vrida på en ratt eller spak) eller
(2) elektronisk (genom att trycka på knappar på en dator). Genom att påverka motståndet påverkas också ansträngningsnivån och pulsfrekvensen. Om du ökar motståndet blir det jobbigare att utföra rörelserna och ansträngningsnivån ökar. Bara de billigast crosstrainers har ofta numera manuell motståndsreglering och den enda fördelen med detta är just priset på crosstrainern.

Elektronisk motståndsreglering är enklare att använda och denna funktion kombineras i de flesta fall med ett arbetspulsprogram. Det innebär att motståndet kan regleras automatiskt med din arbetspuls som referens för att se till att du håller dig på en ansträngningsnivå som du planerat, i din så kallade "Target heart Zone". Elektronisk reglering sker genom att du trycker på knappar på kontrollpanelen, eller genom automatiserad reglering via ett träningsprogram du valt ur crosstrainerns meny.

Bromssystem
 

För att reglera motståndet på en crosstrainer så finns det två typer av bromsar:
 
Crosstrainer med elektromagnetiska bromsar (EMS):
Elektromagnetisk broms är det man rekommenderar för crosstrainers idag. Detta eftersom en sådan broms är elektronisk och inte har några rörliga delar som utsätt för slitage. Denna typ av resistens är vanligast i de högre prisklasserna och genererar oftast mer motstånd.
 
Crosstrainer med servo magnetbromsar (SERVO):
Servomagnetiska bromsar däremot är den vanligaste varianten på crosstrainer. De fungerar som så att ju närmre magneterna är svänghjulet desto större är motståndet vilket i sin tur gör att träningen blir tyngre.

Pulskontroll och program på en crosstrainer


Pulskontroll

Denna funktion innebär att din puls mats och registreras via sensorer i handtagen på crosstrainern eller via ett bälte runt bröstet med en sladdlös sensor. En del av träningsprogrammen i din crosstrainer inkluderar pulskontroll som innebär att motståndet regleras automatiskt för att ge dig den träningseffekt du valt. Denna funktion är ovärderlig för dig som tar träningen seriöst och kanske har som mål att gå ner i vikt eller förbättra din kondition. Crosstrainern ger dig den träning du behöver för att nå ditt mål efter att du programmerat den med din ålder, kön, vikt, med mera eller valt en förprogrammerad nivå. Pulskontrollsfunktionen är ofta en tilläggsfunktion mot en kostnad men de flesta konsumenter inser värdet av denna funktion och tycker den är väl värd pengarna för att nå de uppsatta träningsmålen på ett säkert och enkelt sätt. Funktionen underlättar din träning och din träning blir mer exakt. Om du har begränsad budget kan du välja en crosstrainer utan denna funktion men de flesta har ändå en pulsmätningsfunktion som kan hjälpa dig att under träningspasset korrigera motståndet manuellt.

 

Program

Crosstrainers har ofta ett antalförprogrammerade träningsprogram. Programmen har olika ändamål som till exempel fettförbränning eller backträning. Ofta är ca 4 program tillräckligt för att ge ett tillräckligt varierat utbud av träningsmål.
Många har också en funktion där du själv kan skapa ett träningsprogram.

Bra - Bättre - Bäst - Pro


Funderar du på att köpa en crosstrainer till dig själv eller till ditt företag? Vi har ett stort utbud av crosstrainers och att välja rätt typ av maskin kan ibland kännas svårt. För att underlätta valet för dig har vi därför delat in våra crosstrainers i fyra olika kategorier så du kan hitta den crosstrainer som passar just dig.
 

 

Kategorier för crosstrainers


Bra
Du som precis har börjat träna och som letar efter en enkel maskin som du kan använda några gånger i veckan hittar här bra crosstrainers. Dessa maskiner är enkla men funktionella och mycket prisvärda och passar perfekt för dig som vill komma igång med träningen.


Bättre
Vill du ha en bra crosstrainer med finesser som gör att du kan variera din träning? I så fall är dessa crosstrainers perfekta för dig! Detta är de perfekta maskinerna för dig som tränar pass på upp till en timme flera gånger i veckan.


Bäst
Vill du utmana dig själv till det yttersta och snabbt förbättra din kondition och styrka? Då är dessa crosstrainers de bästa för dig. Med dessa maskinerna kan du träna varje dag och har alla förutsättningar för att köra hårt och få stora resultat snabbt!


Pro
Letar du efter en crosstrainer till ditt företag? I så fall är dessa maskinerna du letar efter här. Dessa crosstrainers är utformade för att klara av hög belastning med liknande kvalité som maskiner på gym vilket gör att de klarar av att man använder maskinerna stora delar av dygnet (4-6 timmar om dagen).

Sammanfattning av köpguiden


Om du letar efter ett träningsredskap som kan ge din kropp en ordenlig genomkörare från topp till tå så är förmodligen en elliptisk crosstrainer det bästa valet. Kombinationen av att använda pedalerna för benen och handtagen för armarna ger dig ett träningspass för hela kroppen. Crosstrainers är ett kul och effektivt träningsredskap som ger dig konditionsträning, styrketräning och fettförbränning i ett och samma träningspass - perfekt för den tidseffektive och moderna motionären.


Tveka inte att kontakta oss om du känner dig osäker på vilken crosstrainer modell som är bäst för just dina behov, vi hjälper dig gärna!

Klicka här för att se och välja bland alla våra crosstrainer.