Motionscykel Köpguide

Klicka här för att se och välja bland alla våra motionscyklar.

 

TOPP 3

 •  
  Spirit Fitness Commercial
  Motionscykel CU800
  Mycket kraftig motionscykel för hem, företag och m...
   
  22 990 kr
  16 990 kr
 •  
  Abilica
  Motionscykel Stream UB VIII
  En bra robust träningscykel med app funktion
   
  5 999 kr
  4 999 kr
 •  
  Masterfit
  Motioncykel TP200
  Bra motionscykel för vardags motion till rätt pris...
   
  6 990 kr
 •  
  Masterfit
  Motionscykel TP 900
  Mycket kraftfull och robust ergometercykel för anv...
   
  10 999 kr
  6 999 kr
 •  
  Abilica Premium
  Motionscykel Premium UB BT
  Abilica Premium UB BT - mest kraftfulla motionscyk...
   
  11 999 kr

Att välja motionscykel

Det finns två huvudkategorier av motionscyklar:
 

1. Rak sittställning

Dessa motionscyklar påminner om traditionella "vanliga" cyklar. De har vanliga cykelsadlar och du sitter rakt upp/framåtlutad när du trampar. Denna typ av motionscykel har ofta ett flertal funktioner och program för pulskontroll, konditionsträning, fettförbränning med mera, enligt nedanstående.

2. Recumbant/ "Sittcykel"

Denna typ av motionscykel är förmodligen det bästa valet för dig som har problem med rygg eller knä men den passar naturligtvis lika bra för alla andra som vill ha ett bra och funktionellt träningsredskap. Bland annat är denna typ av motionscykel populär bland löpare som vill träna alternativt och belasta lederna i benen så lite som möjligt. Det speciella med denna typ av motionscykel är att pedalerna är placerade framför kroppen och inte under den som på en traditionell cykel. Dessutom är sadeln mera i form av en stol och har ryggstöd vilket innebär att du kan luta dig bakåt under träningspasset och avlasta ryggen, något som är unikt bland träningsredskap av denna typ.

Kontrollpanel och program på motionscykeln


Motionscyklar är ofta utrustade med en mängd olika träningsprogram och funktioner. Din motionscykel bör ha åtminstone 4 olika träningsprogram. Programmen innebär att motstånd och tidsintervaller är förinställda för olika ändamål som till exempel fettförbränning eller backträning. De flesta motionscyklar har även en funktion som innebär att du kan skapa dina egna program eller styra belastningen manuellt.

 

Belastningsystem på motionscykel

Motionscyklars belastning kan regleras för att du ska kunna träna på en för dig lagom intensitet, det är belastningen som avgör pedalernas nivå av motstånd när du trampar.
Belastningen kan regleras på något av följande vis:

 

Magnetisk: Denna belastningsreglering styrs via en ratt på kontrollpanelen. Motståndet blir jämnt och mjukt och du kan enkelt trampa runt pedalerna utan att det låter.


Elektromagnetisk: Denna supermjuka belastningsreglering styrs via kontroller på kontrollpanelen och återfinns på motionscyklar av hög kvalitet.


Motståndshjul: Belastningen styrs av ett hjul som drivs och bromsar dina pedaler, detta är ett vanligt sätt att reglera belastningen på enklare motionscyklar.

 

Reglering av belstningsnivån

Själva nivån på belastningen kan regleras på två sätt; manuellt (genom att vrida på en ratt) eller elektroniskt (genom knappar). Genom att reglera belastningen belastar du bland annat hjärtat mer eller mindre kraftigt. Med hög belastning blir det jobbigare och trögare att trampa runt pedalerna vilket i sin tur belastar din kropps funktioner mera. Ju högre belastningen du väljer på motionscykeln ju högra belastning får din kropp. Om du vill få så mycket hjälp som möjligt med att hålla rätt belastningsnivå för just ditt träningsmål är kanske en motionscykel med automatisk, elektronisk, reglering av belastningsnivån - med pulsmätning som grund - det bästa för just dig.

Pulskontroll på en motionscykel


Denna funktion innebär att din puls mäts och registreras via sensorer i handtagen på eller via ett bälte runt bröstet med en sladdlös sensor. En del av träningsprogrammen i din motionscykel inkluderar pulskontroll som innebär att motståndet regleras automatiskt för att ge dig den träningseffekt du valt. Denna funktion är ovärderlig för dig som tar träningen seriöst och kanske har som mål att gå ner i vikt eller förbättra din kondition. Motionscykeln ger dig den träning du behöver för att nå ditt mål efter att du programmerat den med din ålder, kön, vikt, med mera eller valt en förprogrammerad nivå. Pulskontrollsfunktionen är ofta en tilläggsfunktion mot en kostnad men de flesta konsumenter inser värdet av denna funktion och tycker den är väl värd pengarna för att nå de uppsatta träningsmålen på ett säkert och enkelt sätt. Funktionen underlättar din träning och din träning blir mer exakt. Om du har begränsad budget kan du välja en motionscykel utan denna funktion men de flesta motionscyklar har ändå en pulsmätningsfunktion som kan hjälpa dig att under träningspasset korrigera motståndet manuellt.

Sammanfattning av motionscykel köpguiden


Motionscyklar har länge varit ett av de mest populära hemträningsredskapen. Cykling är en kul och effektiv träningsform som stärker din kondition och musklerna i framförallt benen. Det finns en mängd olika modeller och varianter av motionscyklar på marknaden för olika behov och till olika kostnader.

 

Vi hoppas att vår information hjälper dig att välja rätt motionscykel för dina behov.

 

Om du behöver mer hjälp är du välkommen att kontakta oss för rådgivning.

Klicka här för att se och välja bland alla våra motionscyklar.