Studsmatta Köpguide

Klicka här för att se och välja bland alla våra Studsmattor.
 

TOPP 3

 •  
  Berg Studsmatta
  Champion 4,3m Studsmatta Grön + Skyddsnät Deluxe
  Deluxe studsmatta / skyddsnät - Bästa premium mode...
   
  15 990 kr
 •  
  Berg Studsmatta
  Grand Favorit Grå 520 studsmatta + Safety Net Comfort
  Grand Favorit 520 studsmatta, Grå + Comfort nät.
   
  12 299 kr

Tre viktiga punkter att tänka på när du ska köpa en studsmatta


1. Kvalitet

Satsa på en studsmatta som håller högsta kvalitet. Vi rekommenderar att man lägger lite extra pengar på sin matta och glömmer billiga studsmattor som finns att köpa på lågprisbutik. Vi kan garantera att det lönar sig i det långa loppet. En billig studsmatta är sämre rent generellt, den är ostabil, kan rosta lätt i svetsen och har sämre studs. Lågprisbutikernas studsmattor har väldigt ofta ett kantskydd som inte håller måttet och täcker inte fjädrarna och ramen ordentligt vilket kan orsaka skador och olyckor. Livslängden brukar inte vara så lång på lågpris mattor.

 

 

2. Säkerheten

Som vi har skrivit så satsa på kvalitet när du ska köpa dig en studsmatta. De billigare studsmattorna är inte säkra.
Vi rekommenderar att köpa till ett skyddsnät OM det inte ingår, speciellt om barn ska hoppa på studsmattan.
Detta gäller även en vuxna och större barn. Hoppa gärna inte fler än två stycken samtidigt på studsmattan.
För barn under 6 års ålder är det viktigt att de hoppar ensamma på grund av att de inte har fullt utvecklat balanssinne och då är det extra viktigt med skyddsnät.

 

3. Storleken

Hur stor studsmatta du ska köpa beror såklart på hur mycket plats du har i trädgården eller på den plats din studsmatta ska stå. Studsmattan bör placeras på en jämn gräsyta utan hinder runt omkring.

Ju större hoppytan är, ju bättre är det att hoppa och desto tryggare känner man sig på studsmattan. Dessutom minskar olyckor för två personer på en större matta.

Studsmatta köpguide

För barn?


Favorit brukar vi rekommendera för större barn då den är lite hårdare i studsen än våra övriga studsmattor och man bör ha en vikt på 30 kg för att den ska fungera optimalt.
Vi har två storlekar, Favorit 3,8m och Favorit 4,3m.
 
För er med mindre barn är Champion ett bra val som har mjukare studs än Favorit.
Den har en optimalvikt på 20-100 kg, och passar därför även äldre barn och vuxna. 

Berg Toys bästa studsmatta är Elite. Ram och kantskydd är precisionstillverkat i Holland och är lättmonterat samt hållbart. Även garantierna är längre än deras andra modeller. Om du vill ha marknadens bästa kvalitets produkt, så är Elite studsmattan för dig.

Livslängden på en Studsmatta


Bergs studsmattor håller väldigt hög kvalitet och har lång livslängd. Visst, de är dyrare än lågpris studsmattor men det lönar sig i längden. Om det så skulle behövas finns reservdelar till hela studsmattan. De billiga mattorna på marknaden håller kanske 1-2 år, sen får man räkna med att de behöver bytas ut och det sällan finns reservdelar till dem. För de enklare studsmattorna vi säljer kan man räkna med en hållbarhet på 5-6 år vid normal användning i en familj. Väljer man en bättre modell kan man komma upp i över 10 års livslängd.


Slår du ut priset på livslängden så inser du snart att studsmattorna är mycket prisvärda. Dessutom ger de en helt överlägsen hoppupplevelse jämfört med de billigare och är betydligt säkrare.

Ramen klarar sig oftast längst. Den kan börja gnissla lite efter ett par år, men smörjer man lite i röraranslutningarna så brukar det gå bort. Fjädrarna kan behöva bytas ut, men det är inte åldern som avgör, utan främst hur mycket studsmattan används och hur tunga de som hoppar på den är. Fjädrarna rostar inte och vid normal användning klarar de många år, även om de töjs lite med åren.

 

Kantskydd är de dyraste att tillverka. Därför är det ofta här man sparar in på kvaliteten, vilket kan ha till följd att mattan blir ett farligt redskap. Billiga kantskydd har dåligt UV-skydd vilket gör att materialet går sönder när man går på det. Bergs studsmattor har kantskydd av en kraftig vinylgalon, ett material som klarar UV-strålningen bra. 

Skötsel


Studsmattan är i stort sett underhållsfri. Men bra att tänka på är att ta av sig skorna innan man går upp och hoppar, annars är det lätt att dra med sig grus och sand upp på mattan. Små stenar kan med tiden skava hål i duken.

Genom att dra på ett överdragskydd skyddar du studsmattan mot nedfallande grenar, löv och fågelrester.

Mattan skall placeras så plan mark som möjligt, annars kommer studsmattans hoppmittpunkt att förskjutas i lutningens riktning vilket gör att man kommer närmare kanten och fjädrarna belastas olika hårt. Det går att gräva några gropar i marken för ett eller ett par ben och på så sätt balansera studsmattan.

Vinterförvaring


Vi rekommenderar att studsmattan plockas in till hösten. Först och främst bör de mjuka delarna förvaras under tak. Ramen tål att stå ute men ser och håller sig bättre om den tas in. Själva mattan kan man lätt plocka av. Gör man inte det så får man se upp om det kommer mycket snö, tyngden kan nämligen slita på fjädrarna. Förvaringsutrymmet som krävs för en nedplockad studsmatta är ca 1,5 m2.